Ministrul de externe Cristian Diaconescu pleacă astăzi în Italia, unde are de îndeplinit o misiune dificilă – să calmeze spiritele şi să genereze un climat de trai normal pentru românii de acolo, arătaţi colectiv cu degetul în urma unor incidente violente în care au fost implicaţi conaţionali.
Ministrul Cristian Diaconescu se va deplasa astăzi în Italia pentru a discuta cu omologul său italian Franco Frattini despre relaţiile bilaterale, despre mediul de afaceri româno-italian şi despre problema emigranţilor români din Peninsulă. Misiunea lui Diaconescu pare foarte dificilă în contextul în care, în ultima vreme, românii se află din nou în centrul atenţiei autorităţilor şi a presei din Italia, după o serie de acte violente ai căror protagonişti au fost, iar resentimentele italienilor se reflectă şi în apariţia unor incidente cu caracter xenofob ale căror victime sunt cetăţeni români nevinovaţi.
„Obiectivele prioritare ale vizitei mele la Roma sunt comunitatea românească din Italia şi dezvoltarea relaţiei bilaterale excelente care leagă cele două ţări, conform parteneriatului strategic dintre Romania şi Italia. În ceea ce priveşte comunitatea, voi avea în vedere atât protejarea drepturilor şi a demnităţii celor peste un milion de români care trăiesc în Italia, cât şi sprijinirea autorităţilor italiene pentru combaterea infracţiunilor cu autori români. Subliniez încă o dată că aceste infracţiuni reprezintă acte izolate şi individuale, pentru care sancţiunea legală trebuie aplicată celor care le comit, şi nu întregii comunităţi", a declarat ministrul înaintea vizitei, într-un comunicat de presă.
Şeful diplomaţiei române va avea o întrevedere cu omologul său italian, urmată de o conferinţă de presă ce se va desfăşura în jurului orei locale 20.00 (21.00, ora României), la sediul Ministerului italian de Externe. Agenda convorbirilor va cuprinde şi alte chestiuni de interes comun în plan european, regional şi internaţional, inclusiv aspecte legate de criza economică şi financiară, dosarul energetic, Balcanii de Vest, vecinătatea estică, parteneriatul transatlantic, problematica de securitate.
De asemenea, ministrul de externe se va întâlni, în cadrul unei cine de lucru, cu o serie de parlamentari italieni din diverse partide politice, de la putere şi din opoziţie. Potrivit unor surse bine informate, ministrul a dorit să aibă o întâlnire cu parlamentari italieni „pentru a putea discuta cu ei în mod direct despre situaţia reală cu care se confruntă comunitatea românească din Italia". Este o iniţiativă care vine în continuarea acţiunilor întreprinse până acum în interesul românilor din Italia, a mai precizat sursa citată.
Opinia publică, defavorabilă românilor
Starea de spirit a opiniei publice din Italia în legătură cu românii pare să se înrăutăţească pe zi ce trece, situaţia pare să degenereze, amintind tot mai mult de contextul ce a dus la o tensionare fără precedent a relaţiilor româno-italiene în toamna anului 2007, după cazul Mailat, românul de origine romă care a violat-o şi ucis-o pe Giovanna Reggiani, soţia unui demnitar militar italian.
Începutul anului 2009 a fost marcat de un val de violuri şi agresiuni comise de români, fapte ce au reinflamat opinia publică din Peninsulă. Tensiunile au început încă din primele zile ale lunii ianuarie, când mai mulţi români au fost arestaţi de carabinieri, fiind suspectaţi că au violat o femeie de 21 de ani, la Guidonia, şi că l-au agresat pe partenerul acesteia. Apoi, în februarie, un român de 31 de ani a fost arestat pentru agresarea sexuală a unei bătrâne oarbe, de 83 de ani, la Albuzzano, lângă Pavia. Cazul care a aprins scânteia este însă cel pentru care sunt suspectaţi alţi doi români, Isztoika Loyos Alexandru, de 20 de ani, şi Karol Racz, de 36 de ani, care au fost arestaţi la Roma pentru că au violat în ziua de Sfântul Valentin o adolescentă de 14 ani şi l-au agresat pe prietenul ei. În weekendul trecut, Italia a fost îngrozită de o crimă oribilă pentru care sunt suspectaţi tot doi români. Georgeta Nichita, reţinută împreună cu soţul său, Andrei Gabriel Nichita, a mărturisit, după mai multe ore în care a fost interogată, că l-a ucis pe Giovanni Santini, italianul al cărui cadavru a fost găsit într-o valiză în apartamentul în care locuiau cei doi români. Aparent, bărbatul, administratorul blocului în care locuia familia Nichita, a fost ucis pentru că le-a cerut agresorilor să îşi achite restanţele la întreţinere şi chirie, în valoare de 300-400 de euro.